Maastricht | 043 - 321 59 29
01-09-2017

Einde monopolie grote ondernemingen: geen lange betalingstermijnen meer

Handelsrecht

Op 1 juli 2017 is de “Wet Late Betalingen” (Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen) in werking getreden. De wet moet een einde maken aan de monopoliepositie van grote ondernemingen, in het kader van onderhandelingen over betalingstermijnen met kleine(re) ondernemingen.

De kleine onderneming delft vaak het onderspit gedurende dergelijke onderhandelingen met grote ondernemingen. De grote onderneming dwingt meestal af dat er een lange betalingstermijn (van bijvoorbeeld 90 dagen) wordt overeengekomen, hetgeen voor liquiditeitsproblemen kan zorgen binnen de kleine onderneming. Voor de kleine onderneming is het dan kiezen of delen: gaat hij niet akkoord met de voorgestelde betalingstermijn, dan loopt hij het risico de opdracht te verliezen. Grote ondernemingen kunnen op die manier misbruik maken van hun machtspositie. Daar is verandering in gekomen.

De nieuwe wet bepaalt namelijk dat een betalingstermijn van meer dan 60 dagen niet rechtsgeldig is. Als partijen na 1 juli 2017 overeenkomen dat er een betalingstermijn van meer dan 60 dagen geldt, dan is het betreffende beding nietig en is (van rechtswege) sprake van een betalingstermijn van 30 dagen. Ook kan de grote onderneming in dat geval al rente aan de kleine onderneming verschuldigd zijn.

Doet u zaken met een grote onderneming of vraagt u zich af wat met die term wordt bedoeld? Of heeft u een overeenkomst gesloten vóór 1 juli 2017 en voldoet die overeenkomst niet aan de nieuwe wet? Neem dan vrijblijvend contact op.

Gerelateerde items

Handelsrecht

Voorkom teleurstelling, stuit op tijd!
Voorkom teleurstelling, stuit op tijd!

Rechtsvorderingen verjaren na verloop van tijd. Het gevolg hiervan is dat het vorderingsrecht van de schuldeiser vervalt. Om dit te voorkomen moet de schuldeiser de verjaring stuiten.

Handelsrecht

De menselijke robot?
De menselijke robot?

Gaat de ontwikkeling van de robot zo ver, dat u binnenkort een gesprek heeft met een robot in het advocatenkantoor. Onlangs presenteerde een trendsetterig Amsterdams kantoor een dergelijke plastieke medewerker.

Handelsrecht

Welke ondernemer kent deze zinsneden niet?
Welke ondernemer kent deze zinsneden niet?

‘Wij zijn niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit fouten in onze dienstverlening’, ‘Aansprakelijkheid wordt uitgesloten tot het bedrag dat de verzekeraar in een dergelijk geval uitkeert’, ‘Wij vrijwaren ons van alle claims’.

Handelsrecht

Phishing
Phishing

Recentelijk sprak ik iemand die slachtoffer is geworden van phishing: het achterhalen van persoonlijke (bank)gegevens door criminelen. Hoewel phishing inmiddels bekend is bij de meeste mensen, merk ik niet dat er een afname is van het aantal slachtoffers.

Handelsrecht

Red mijn vakantie
Red mijn vakantie

Helaas is het aan de orde van de dag, vakantiebestemmingen die "ineens" niet meer veilig zijn. Wat nu als u die geboekte vakantie wilt annuleren? Moet u dan de kosten voor annulering betalen?

Handelsrecht

Bedenktermijn na het afsluiten van contracten
Bedenktermijn na het afsluiten van contracten

Je ziet het vaak, energieleveranciers en telecombedrijven die in grote electronicazaken een stand hebben en hun producten verkopen aan het winkelend publiek.

Uw specialist
mr. Luc van Dooren
mr. Luc van Dooren
  • Ondernemingsrecht
  • Handelsrecht
  • Insolventierecht
  • Fiscaal recht
Bekijk volledig profiel