Personen- en familierecht
Per 29 januari jl. zijn de Nederlandse regels omtrent de bevoegdheid, het toepasselijke recht en de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen inzake de vermogensstelsels van internationale partners gewijzigd. In Nederland werd tot 29 januari jl. het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978 gehanteerd.
Vanaf nu gelden de regels van de Europese huwelijksvermogensrechtverordening en de Europese Partnerschapsvermogensrechtsverordening. Er is nu een stelsel van uniforme regels van internationaal privaatrecht van 18 lidstaten van de EU (België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Spanje, Franksrijk, Kroatië, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Finland en Zweden). De Europese Huwelijksvermogensrechtverordening gaat over de vermogensrechtelijke gevolgen van internationale huwelijken en de Partnerschapsvermogensrechtverordening over de vermogensrechtelijke gevolgen van de internationale geregistreerde partnerschappen. Deze verordeningen gelden voor huwelijken en geregistreerde partnerschappen die worden aangegaan op of na de datum waarop de verordeningen van toepassing zijn. De verordeningen kunnen ook van toepassing worden verklaard door een rechtskeuze.
De nieuwe regels moeten zorgen voor meer rechtszekerheid in zoveel mogelijk Europese lidstaten. Het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978 wat slechts van toepassing voor Nederland, Luxemburg en Frankrijk.
Personen- en familierecht
Steeds meer mensen delen hun leven op Facebook, Twitter, Instagram en zo verder. Digitale vriendschappen leiden tegenwoordig zelfs tot een huwelijk. Social Media brengt kansen met zich mee, maar ook risico's. Zo wordt Social Media steeds meer gebruikt in familierechtelijke procedures. Recent werd er in een zaak Facebook berichten voorgelegd aan het Hof Amsterdam. In deze zaak ging het om de vraag of de vrouw samenwoonde met haar nieuwe partner.
Personen- en familierecht
Het is gangbare praktijk dat ouders tijdens hun leven schenkingen doen aan één of meer kinderen. Daarbij kan het gebeuren dat het ene kind benadeeld wordt ten opzichte van het andere kind. Dit onderwerp kan weer aan de orde komen als de nalatenschap tussen de kinderen verdeeld dient te worden.
Personen- en familierecht
Kinderen kunnen voorlopig niet meer dan twee wettelijk erkende ouders hebben. Het nieuwe kabinet gaat onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn voor een verandering van het familierecht; meerouderschap.
Personen- en familierecht
Het nieuwe huwelijksvermogensrecht is op 1 januari 2018 ingegaan. De gemiddelde Nederlander denkt nog steeds dat als men trouwt er een algehele gemeenschap van goederen ontstaat, dat is nu echter voorbij. Huwelijken die worden gesloten na 1 januari 2018 kennen slechts een beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat het vermogen en de schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd en ook de ontvangen schenkingen en erfenissen privé blijven.
Personen- en familierecht
Mag een hoogbejaarde die niet langer wilt leven bij zelfdoding worden geholpen door een familielid? Of is zulks enkel aan artsen voorbehouden? Over deze vraag deed het Gerechtshof Den Bosch op 31 januari 2018 uitspraak.
Personen- en familierecht
Wanneer er na een echtscheiding alleen maar schulden overblijven, is vaak in geschil wie nu welke schulden voor zijn of haar rekening zou moeten nemen.
Personen- en familierecht
Voor het personen- en familierecht zijn er per 1 januari jl. twee belangrijke wetten in werking getreden: • De wet beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen; • De wet clausuleren recht op contact of omgang na partnerdoding.
Personen- en familierecht
Uit recent onderzoek blijkt dat 53% van de door de rechter vastgestelde omgangsregelingen niet wordt nageleefd. Rechters leggen steeds vaker dwangsommen op om nakoming af te dwingen.
Personen- en familierecht
Na ongeveer 20 jaar wetgevende arbeid komt er een verandering: het wetsvoorstel tot hervorming van het Nederlands huwelijksvermogensrecht is aangenomen en wordt per 1 januari 2018 ingevoerd
Personen- en familierecht
Het nieuwe kabinet gaat het vaderschapsverlof uitbreiden van twee naar vijf dagen. Daar bovenop krijgen partners vijf weken aanvullend verlof. In die weken kan de partner vrij nemen voor 70 procent van zijn of haar loon. Dat blijkt uit stukken die onze Haagse redactie heeft ingezien.
Personen- en familierecht
Vanaf 1 januari 2018 trouwen partners automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen, dit betekent dat zij niet meer alle bezittingen en schulden delen die zij voor en tijdens het huwelijk verkrijgen. Huwelijkspartners die van bovenstaande regel willen afwijken en wel alles met elkaar willen delen, dienen thans naar de notaris te gaan om dat in huwelijkse voorwaarden vast te leggen. Dit is ingewikkeld en brengt kosten met zich mee.