Maastricht | 043 - 321 59 29
13-09-2018

Online winkelen: wees alert!

Handelsrecht

Consumenten weten vaak niet dat zij bij een online aankoop meer bescherming genieten dan bij een aankoop in de winkel zelf. De gedachte hierachter is dat consumenten bij online winkelen vaak impulsief handelen, waardoor zij volgens de wetgever extra bescherming horen te genieten.

In tegenstelling tot bij aankopen in de winkel zelf heeft een consument na een online aankoop een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen heeft de consument het recht op de aankoop zonder opgave van redenen te annuleren.

Voornoemde 14-dagen termijn begint naargelang de aankoop op verschillende tijdstippen:

  • bij aankoop van een product; op de dag van de levering;
  • bij aankoop van een dienst; vanaf de datum van de overeenkomst;
  • bij de aankoop van een combinatie tussen een dienst en een product (bijvoorbeeld een product dat thuis gemonteerd dient te worden); op de dag van de levering.

U kunt de aankoop annuleren door binnen de 14-dagen termijn een brief of e-mail naar de verkopende partij te sturen met de mededeling dat u de koop wilt annuleren. Vaak heeft de verkopende partij ook een online-formulier dat u kunt invullen om dit te bewerkstelligen.

Bovenstaande geldt overigens niet uitsluitend voor online aankopen. Het is van toepassing op alle aankopen op afstand. Hieronder vallen onder meer ook aankopen middels een postorderbedrijf, aankopen middels een bestelbon uit een krant of tijdschrift, aankopen per fax en aankopen middels telemarketing.

Uiteraard bestaan er ook uitzonderingen waarbij de 14-dagen bedenktijd niet geldt. Bij de aankoop van bepaalde producten bestaat er dan namelijk geen recht om de koop binnen de bedenktijd te annuleren. Dat is van toepassing bij de aankoop van iets dat kan bederven, minder dan € 50,- kost, of speciaal voor u op maat gemaakt is zoals een bruidsjurk, een fotoalbum of gordijnen. Ook bij vrijetijdsbesteding waarbij het van belang is of er een tijdstip of periode is afgesproken, bijvoorbeeld de huur van een hotelkamer of auto, geldt geen bedenktijd van 14 dagen.

Gerelateerde items

Handelsrecht

En dan betalen ze de rekening niet.
En dan betalen ze de rekening niet.

Op enig moment krijgt vrijwel elke ondernemer ermee te maken: debiteuren die niet betalen. Heel vervelend en tijdrovend bovendien. Wat je wilt is een snelle en efficiënte oplossing. Een die niet ook nog eens veel geld gaat kosten. Een incassobureau inschakelen dan maar? Steeds meer bedrijven kiezen voor een slimmere oplossing.

Handelsrecht

Voorkom teleurstelling, stuit op tijd!
Voorkom teleurstelling, stuit op tijd!

Rechtsvorderingen verjaren na verloop van tijd. Het gevolg hiervan is dat het vorderingsrecht van de schuldeiser vervalt. Om dit te voorkomen moet de schuldeiser de verjaring stuiten.

Handelsrecht

De menselijke robot?
De menselijke robot?

Gaat de ontwikkeling van de robot zo ver, dat u binnenkort een gesprek heeft met een robot in het advocatenkantoor. Onlangs presenteerde een trendsetterig Amsterdams kantoor een dergelijke plastieke medewerker.

Handelsrecht

Welke ondernemer kent deze zinsneden niet?
Welke ondernemer kent deze zinsneden niet?

‘Wij zijn niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit fouten in onze dienstverlening’, ‘Aansprakelijkheid wordt uitgesloten tot het bedrag dat de verzekeraar in een dergelijk geval uitkeert’, ‘Wij vrijwaren ons van alle claims’.

Handelsrecht

Einde monopolie grote ondernemingen: geen lange betalingstermijnen meer
Einde monopolie grote ondernemingen: geen lange betalingstermijnen meer

Op 1 juli 2017 is de “Wet Late Betalingen” (Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen) in werking getreden. De wet moet een einde maken aan de monopoliepositie van grote ondernemingen, in het kader van onderhandelingen over betalingstermijnen met kleine(re) ondernemingen.

Handelsrecht

Phishing
Phishing

Recentelijk sprak ik iemand die slachtoffer is geworden van phishing: het achterhalen van persoonlijke (bank)gegevens door criminelen. Hoewel phishing inmiddels bekend is bij de meeste mensen, merk ik niet dat er een afname is van het aantal slachtoffers.

Handelsrecht

Red mijn vakantie
Red mijn vakantie

Helaas is het aan de orde van de dag, vakantiebestemmingen die "ineens" niet meer veilig zijn. Wat nu als u die geboekte vakantie wilt annuleren? Moet u dan de kosten voor annulering betalen?

Handelsrecht

Bedenktermijn na het afsluiten van contracten
Bedenktermijn na het afsluiten van contracten

Je ziet het vaak, energieleveranciers en telecombedrijven die in grote electronicazaken een stand hebben en hun producten verkopen aan het winkelend publiek.

Handelsrecht

Debiteuren
Debiteuren

In de tijden dat we zwerven tussen kunst en kitsch lijkt in het ongunstige geval ook voor kitsch veel geld nodig te zijn, dus van belang is ook voor de eigen bedrijfsvoering dat debiteuren snel betalen.

Uw specialist
mr. Sacha de Block
mr. Sacha de Block
  • Handelsrecht
  • Personen- en familierecht
  • Ondernemingsrecht
Bekijk volledig profiel