Maastricht | 043 - 321 59 29

Proces- en bewijsrecht

Proces- en bewijsrecht zijn, voor de advocaat, een immens belangrijk vakgebied. In dit recht zijn immers de regels bepaald waarbinnen het juridische ‘schaakspel’ zich afspeelt. Een goede kennis van proces- en bewijsrecht biedt vele voordelen.

Zo is het mogelijk met een niet-kansrijke vordering toch succes te behalen middels een succesvol beroep op proces- en bewijsrecht. Ook kunnen kansrijke vorderingen van een wederpartij onderuit worden gehaald met een goede beheersing van dit rechtsgebied. Hoewel iedere zaak anders is en er veel verschillen zitten tussen rechtsgebieden, blijft het proces- en bewijsrecht hetzelfde. De advocaat die het proces- en bewijsrecht machtig is, staat dan ook in iedere zaak met 1–0 voor

Gerelateerde items

Proces- en bewijsrecht

Volledige proceskostenvergoeding
Volledige proceskostenvergoeding

De Hoge Raad heeft op 15 september 2017 bepaald dat er een volledige vergoeding van kosten kan worden toegewezen, indien er een kansloos verweer wordt gevoerd door de wederpartij. Daarbij gaat het om een verweer dat gebaseerd is op onjuiste feiten, leugens en kansloze stellingen. De wederpartij kan dan dus worden veroordeeld in een volledige proceskotenveroordeling. Dit omdat de procedure dan onnodig lang gaat duren en een partij ten onrechte met extra kosten wordt opgezadeld.

Proces- en bewijsrecht

Niet betalen zonder bewijs!
Niet betalen zonder bewijs!

Het lijkt op het intrappen van een open deur. Natuurlijk is het verstandig om een bewijs van betaling te hebben. In de praktijk blijkt dit echter nogal eens mis te gaan met zeer onplezierige gevolgen. Dat deze gevolgen onprettig zijn, heeft te maken met het bewijsrechtstelsel in Nederland. In een procedure is het namelijk zo dat degene die stelt geld tegoed te hebben van een ander dat ook moet bewijzen. Maar, op het moment dat het verweer wordt gevoerd dat al betaald is, dan rust de bewijslast daarvan bij degene die stelt al te hebben betaald.

Probleemgebieden
Uw specialist
mr. Kris Roufs
mr. Kris Roufs
  • Proces- en bewijsrecht
  • Insolventierecht
  • Vastgoedrecht
  • Handelsrecht
Bekijk volledig profiel