Ontwikkelt, bezit of verhuurt u onroerend goed? Dan kunnen wij u helpen bij diverse zaken die vallen onder het vastgoedrecht. Van bouw tot verkoop en van vergunningen tot beheer. Onze advocaten zijn op de hoogte van continu veranderende wet- en regelgeving in dit vakgebied. Zeker bij aanbestedingen is dat een belangrijk aandachtspunt. U wilt natuurlijk wel dat uw plan juridisch waterdicht is.
Particulieren staan we bij met advies over (ver)huur of (ver)koop van een woning. Wij helpen u graag bij het opstellen van contracten en andere zaken die van belang zijn. Wellicht is er onduidelijkheid over de erfgrens of ervaart u geluidsoverlast van een buurgenoot. Onze advocaten denken graag met u mee over een passende oplossing zodat u plezierig kunt wonen.
Vastgoedrecht
Bij verkooptransacties van onroerend goed bedingt de verkoper dikwijls dat de koper en diens rechtsopvolger(s) geen bezwaar of beroep mogen instellen tegen (toekomstige) ruimtelijke of milieuhygiënische ontwikkelingen die in het belang van verkoper (kunnen) zijn (bijvoorbeeld omdat de verkoper naast het verkochte een bedrijf blijft exploiteren of andere eigendom blijft houden dat hij onbelemmerd wil gebruiken). Vaak wordt daaraan in de overeenkomst een boetebepaling gekoppeld. Mag dat juridisch gezien? De rechtbank Limburg heeft recent daarover een interessante uitspraak gedaan (*).
Vastgoedrecht
Wanneer een verhuurder de huur wil opzeggen bij de huur van een woonruimte, dient hij rekening te houden met de wettelijke opzeggingsvereisten. Deze zijn dwingend van aard en bieden veel bescherming aan de huurder. In de praktijk wordt dit door verhuurders vaak miskend, hetgeen resulteert in onwettige huuropzeggingen. Er is echter een manier voor de verhuurder om dit probleem te omzeilen. In plaats van opzegging kan de verhuurder soms een beroep doen op ontbinding en zo (het grootste deel van) de wettelijke bescherming ontlopen.
Vastgoedrecht
Is de incidentele verhuur van de eigen woning aan toeristen, bijvoorbeeld via websites als Airbnb, publiekrechtelijk(*) illegaal of niet? Indien de woning in het bestemmingsplan de bestemming woning kent legt dat plan weinig beperkingen op. Immers nu in de eigen woning geëxploiteerde Bed & Breakfasts, mits niet groter dan een beperkt aantal kamers (verschilt per gemeente, maar conform landelijk opgesteld beleid niet meer dan 7), al geen afbreuk doen aan de woonfunctie, zie ik niet in waarom incidentele verhuur van de eigen woning dat wel zou doen.